Reklama
 
Blog | Martin Synek

The Libertines jsou zpět, teď už jako legendy

Je tomu již jedenáct let, co jsme mohli slyšet prozatím poslední studiové album britské indie rockové senzace The Libertines, která svým zvukem připomíná mix Oasis a Sex Pistols. Na albu z roku 2004, jež nese prostý název ,,The Libertines“, najdeme mnohými kritiky nejvychvalovanější skladbu ,,Can’t Stand Me Now“, ta je i dost možná z celé diskografie The Libertines nejsilnější – líčí totiž tehdejší komplikovaný přátelský vztah mezi frontmanskou dvojicí Pete Doherty a Carl Barat. Pro ty, kdo by ten příběh neznali, Pete se v té době utápěl v silné závislosti na heroinu a vztahy mezi oběma hudebníky vřely, vyvrcholilo to tím, že se Doherty vloupal Baratovi do bytu, jakmile však Dohertyho pustili z vězení, udobřil se s Baratem a The Libertines nahráli prozatím poslední album ,,The Libertines“.

Dnes, v roce 2015, se o kapele zase mluví, začínají plnit média a jejich jméno se objevuje jako headliner mnohých festivalů. Nejeden hudební příznivec čeká na kvalitní stream jejich živého koncertu, aby viděl skutečnou současnou kondici hudebníků z The Libertines. Přece jenom, Doherty si za těch jedenáct let ozkoušel život skutečné rock’n’rollové hvězdy, vyfetoval snad moře drog, chodil s jednou z nejkrásnějších žen planety, a to s Kate Moss – z doby jejich vztahu pochází ty šokující záběry, na nichž Kate připravuje lajnu kokainu. Založil svou další kapelu Babyshambles, jež funguje dodnes. Přetrpěl smrt feťácké kamarádky a skvělé zpěvačky Amy Winehouse. A v neposlední řadě nastoupil na několik odvykaček. V dnešní době by měl být Pete Doherty čistý – a tak jsou The Libertines schopni navázat tam, kde před jedenácti lety skončili.

11060163_705430512913186_108237665238435002_n.jpg

I když o jeden comeback se pokoušeli už v roce 2010, kdy vystoupili třeba na slavném Reading Festivalu – videa na internetu z této akce mají statisícová zhlédnutí, poněvadž je to snad poslední profesionální záznam vystoupení The Libertines, pak už jsou jen ty nejnovější, pár dní staré, z roku 2015. Na těch videích z Readingu 2010 zní jako v dobách své největší slávy, vypadají dobře, avšak nedlouho na to se kluci zase rozpadli. Ty jejich neustálé návraty a rozchody připomínají takovou tu vášnivou lásku s ženou, kterou milujete a zároveň nenávidítě. Ale zpět do reality. Ty jejich hádky trochu připomínájí bratry Gallagherovi z Oasis, kteří se díky svým rozepřím v roce 2009 také rozloučili. U Dohertyho se k tomu však ještě přičítají drogy. Celý tenhle cirkus okolo poetické, téměř bratrské, dvojice Doherty / Barat dodává kapele to kouzlo, jež je dostalo na úroveň legend z Oasis – Libertines je mají taktéž velmi rádi. Dá se třeba dohledat video z MTV, v němž mladý, zcela neznámý, Pete Doherty ve frontě na koncert Oasis přirovnává bratry Gallagherovi k nohavicím u kalhot. Kéž by jen ten reportér tehdy věděl, že člověk, s nímž dělá anketu, za několik let ovládne hitparády, tak jako Oasis.

Zmíňky o návratu The Libertines se objevily už minulý rok na jaře, když se jejich jméno objevilo v seznamu několika festivalů – kupříkladu na londýnském Hyde Parku. Začalo se pak mluvit i o tom, že chystají plnohodnotný comeback, tedy i s albem. A to už je v dnešní době stoprocentní. Kontrakt s nahrávací společností uzavřeli v Thajsku, kde Doherty podstupoval detox, z dohledatelných videí na internetu vypadal živě a spokojeně – což se ovšem nedá říct o všech Dohertyho životních etapách. Nedávno také vyšel obsáhlý rozhovor s The Libertines v kultovním britském magazínu NME, kde kapela hovoří o novém albu.

Jedno je jisté, The Libertines jsou konečně zpět – v plné palbě, tentokrát už však ne jako ti mladí floutci s červenými vojenskými kabáty, ale jako téměř čtyřicetileté legendy. Vystoupili i na letošním hudebním festivalu Best Kept Secret, kde představili i jednu novou píseň, ,,Gunga Gin“, ta je pilotním singlem nové epochy této anglické hudební formace a rozhodně se k těmto skoro čtyřicátníkům hodí, připomíná trochu skladbu, jíž jste u nich již někdy slyšeli. I když už je deska nahraná, nahrávalo se v dubnu a květnu, tak přesný název díla ještě není známý. Peter Doherty, Carl Barat, Gary Powell a John Hassall, tedy členové Libertines, každopádně ještě nejsou mrtví.

Martin Synek

Reklama