Reklama
 
Blog | Martin Synek

Smuteční úcta panu B. B. Kingovi

Čtvrtek 14. 5. 2015 se do hudebních dějin zapíše smutným písmem. V Las Vegas odešel z našeho světa jeden ze světově uznávaných bluesových hudebníků, bylo to ve 21:40 hodin tamního času. Do mrtvého seznamu plného hvězdných hudebníků se přidává nadaný kytarista a obrovská ikona Riley B. King, jehož pseudonym B. B. King zní stejně zvučně, jako jeho osobitý styl hry na kytaru. Úspěšný americký kytarista, zpěvák a skladatel zemřel ve věku 89 let – údajně byl poslední dobou vážně nemocný. I tak to byl ovšem opravdu úctyhodný věk, obzvláště u hudebního umělce.

Ale vraťme se na úplný začátek. B. B. King se narodil 16. září 1925 v Missisipi, již od dětsví ho velmi fascinovala muzika. Když pak v roce 1949 začal nahrávat, jeho producentem se stal Sam Phillip, což by pozdější zakladatel nahrávacího studia Sun Record, kde nahrával rock ‚n‘ rollový král Elvis Presley či country legenda Johnny Cash. V padesátých letech se stal King opravdu uznávaným hudebníkem žánru Rhythm & Blues, vrcholu této oblasti se již nikdy nevzdálil. A už od svých začátků své černé Gibson kytary ES-335 nazýval Lucille.

be131e973ffed27be6ba28b745678c0f.jpg

Tento umělec za svou více než sedmdesátiletou kariéru spolupracoval s mnohými zvučnými jmény, mezi něž patří třeba U2, Eric Clapton nebo Rolling Stones, kterým zahajoval slavné ,,American Tour“. V České republice vystoupil King hned několikrát. A v roce 2006 byla oficiálně zahájena stavba Muzea B. B. Kinga. Toho stejného roku zahájil své rozlučkové turné, tehdy mu bylo osmdesát let.

A bohužel, včerejším dnem skončila poslední kapitola obrovského ,,bluesmana“ a milovníka muziky, jenž v jednom rozhovoru řekl něco ve stylu, že kdyby viděl, jak si v hledišti klape jen jeden člověk nohou do rytmu, hrál by přímo pro něho. Kingovy skladby zlidověly ještě za jeho života. A i když je teď na cestě do hudebního nebe – není sporu o tom, že jeho skladby ,,The Thrill Is Gone“ nebo ,,Lucille“ budou znít ještě dalších několik desítek let, protože jeho hudba byla osobitá a nadčasová. B. B King skvěle zvládl to, co na světě udělat měl. Teď už na Vás, pane Kingu, čeká jen odpočinek. Myslím, že si můžu dovolit hovořit za více hudebních příznivců, když veřejně poděkuji za Váš přínos hudebnímu světu.

Martin Synek

Reklama