Reklama
 
Blog | Martin Synek

Brandon Flowers z The Killers vydal nové sólové album

V současném hudebním světě není příliš mnoho frontmanů kapel, kteří by sólově dokázali nahrát album na úrovní své domovské kapely, Brandon Flowers z indie rockové senzace The Killers k tomu minimu určitě patří. Flowers vydal v pořadí své již druhé sólové album, na němž jeho hudba odložila kytary a pustila se na vlnu ,,stylového popu“; z desky sálá atmosféra osmdesátých let, která je však umělecky mnohem více propracovaná a pohrává si s někdejší osmdesátkovou trapností. Album nese název The Desired Effect.

Když začátkem roku 2010 oznámili The Killers oficiální pauzu, jejich Frontman neváhal a pustil se do vlastní sólové tvorby, z níž vzniklo v září téhož roku album Flamingo, na kterém se blýskne především chytlavý hit Only The Young, jehož oficiální video má na serveru YouTube k letošnímu roku přes sedm a půl miliónu zhlédnutí. Nyní, o pět let později, Flowers vydal své další album, kritiky i fanoušky oceňované, The Desired Effect, jež je plné potenciálních hitů, které jen čekají na své skutečné uplatnění v nějakém retro filmu.

f6302897ef12b9b7767163adb5f88b1a.jpg

Jak už je výše zmíněno, album a samotné skladby atmosférou působí jako celek, připomínají hudební naivitu a barevnost osmdesátých let. Milovník Coca-Coly Brandon Flowers to celé dokázal uchopit a proměnit v jakousi podobu art popu, na kterém je už od začátku vidět záměr směřovat právě k této hudební éře; bohaté hudební aranže ze syntezátorů a třeba i poměrně naivní a klišé názvy písní; jak kdyby už v těch osmdesátkách vznikly. U Brandona, jakožto textaře, je známo, že rodné Las Vegas rád promítá do své hudby, tudíž bylo téměř jasné, že se toto téma, třeba jen částečně, objeví na jeho nové desce; blikající neonová světla nočních klubů, umělá pompéznost v podobě kasín připomínajících světové památky.

The Desired Effect působí jako uhlazenější, méně rockový, brácha některého z posledních alb The Killers, to znamená, že, namísto kytar, jdou do popředí syntezátory. Desku otevírá skladba Dreams Come True, která odhaluje pozitivní retro atmosféru celého alba. Mezi další výrazné části této desky patří texty v písních: I Can Change, Still Want You nebo Lonely Town, které jsou rovněž největšími hity z alba. Skladby na The Desired Effect jsou svěží a mají styl, představují mnohem propracovanější retro muziku; jako kdyby se tehdejší hudebníci vyvarovali chyb. Bohužel si ale těžko představit, že tyto písně budou znít před vyprodaným stadionem ve Wembley – už jen proto, že je to vedlejší projekt. Každopádně je jisté, že druhé sólové album Brandona Flowerse není v žádném případě b-side deska, která nemohla vyjít u jeho domovské kapely.

Martin Synek

Reklama