Reklama
 
Blog | Martin Synek

,,Kdo umí, ten umí. A kdo neumí, tak čumí. A já chci, aby lidi čuměli,“ říká nadaná ilustrátorka a grafička Kateřina Fuksová

Kateřina Fuksová, známá také jako Kate Fuks, je devatenáctiletá blondýna s vizáží modelky, jež žije v Pardubicích a právě dokončuje čtyřletý maturitní obor Grafický design na Střední škole uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí. Ve svém volném čase se věnuje tvorbě komiksů, ale i dalším výtvarným věcem. Zeptal jsem se jí na aktuální téma maturit i její umění.

Foto: archiv Kateřiny Fuksové

Foto: archiv Kateřiny Fuksové

V současné době jsou v plném proudu ústní maturitní zkoušky. Jak jsi na tom ty s přípravou ke ,,zkoušce dospělosti“?

Pár dní před zkouškou jsem se zbláznila a odletěla do Francie. V těchto posledních volných chvílích se snažím navštívit co nejvíce památek. Zároveň řeším, abych se vůbec stihla včas vrátit. A jelikož studuji grafiku, skripta dějin výtvarného umění mě všude doprovázejí.

Pro mnohé studenty je maturita obrovsky stresující záležitost. Jsi na tom podobně? Máš případně nějaký rituál, který tě v takovýchto psychicky náročných situacích uklidní?

,,Stressman“ jsem, v tom jsem nejlepší. Maturuji již za šest dní a nebudu lhát, začínám to cítit. V tomhle období je skvělá jakákoliv jiná činnost, než učení. Mám trochu problém odtrhnout se od svého umění a soustředit se jen na učení. Vlastně mi to dělá celkem velký problém. Rituál? Káva a cigareta, to jsou moji parťáci.

Nejspíše si postřehla kauzu ,,Jidáš“, jež se objevila na sociálních sítích po didaktickém testu z českého jazyka. Tvůj názor?

Chvěje se mi žaludek, jen co to slyším. Jako vážně? Má zodpovězení této otázky v didaktickém testu takovou váhu, aby případně rozhodovalo o budoucím vzdělání jedince? Křesťanství se mě v životě nedotklo – a myslím si, že čím mladší generace, tím méně se jí to také bude dotýkat. Někteří mohou oponovat všeobecným přehledem, ok, v tom případě ho asi nemám a 80% studentů zřejmě také ne. Zdravím Cermat.

Kate Fuks

Kate Fuks

Ovlivnila tě v něčem uměleckoprůmyslová škola v Ústí nad Orlicí?

Reklama

Všechno mě nějakým způsobem ovlivnilo. Ani ne tak prostředí, spíše společnost. Nejzásadnější vliv na mě měl učitel grafiky, který mi otevřel oči a dostatečně motivoval.

Máš už nějaký plán, kam po střední škole?

Pokračovat. Zlepšovat se. Růst. To je můj plán.

Od maturit se přesuneme ke grafičce a ilustratorce Kate Fuks. Má nějaký hlubší smysl, že sis zvolila umělecký pseudonym?

Dříve jsem byla známá pod přezdívkou Skica, ale jelikož chci, aby lidé věděli, o koho jde, a to nejenom v České republice, pseudonym Kate Fuks se jeví jako nejlepší.

Kate Fuks

Kate Fuks

Když pominu, že z tvé tvorby srší velký talent a snad ještě větší píle. Některé práce se mohou zdát poněkud výstřední, možná až kontroverzní. Je tvůj záměr tak trochu provokovat společnost, případně jí i k něčemu vybízet?

Kdo umí, ten umí. A kdo neumí, tak čumí. A já chci, aby lidi čuměli. A lidi nebudou čumět, dokud jim to nevpálím přímo do obličeje, případně pokud je k tomu nevyprovokuji. Ano, je to můj záměr.

Zda jsem to pochopil správně, věnuješ se především komiksům. V nichž se objevují, mimo jiné, prostitutky, peníze, zbraně, drogy… Fascinuje tě něčím tento životní styl?

Fascinuje a inspiruje. Jsou všude – je to nekonečná změť myšlenek odehrávajících se v mé hlavě.

Nedávno ti také vyšla kniha. S jakou odezvou se zatím setkáváš?

Vyšel mi komiks s názvem Limitless. Sto třiceti stránková kniha plná černobílých ilustrací. Více, než rok práce a absolutní zapálenosti byl vyvrcholen v pardubickém baru Scuderia. Všichni, kdo si mou knihu koupili, nebo se jim nějakým způsobem dostala do rukou, ji patřičně ocenili. Jedna věc je, dělat to, co mě baví . A druhá, když pak výsledek baví i společnost, co víc si potom přát? Zda by měl někdo o zmiňovaný komiks zájem, tak mne stačí kontaktovat.

Kate Fuks

Kate Fuks

Mimo volné tvorby – vytváříš i komerční grafiku?

Ilustruji pardubický měsíčník Bulvár. Tvorba a komunikace skrz vizuální prostředky, co se všeobecně reklamy týče, mě baví též. Chci se neustále rozvíjet. Jsem otevřena i spolupráci, jestliže jde o zajímavý projekt.

Máš nějakou webovou či facebookovou stránku, kde by tvoji případní fanoušci našli více tvých prací?

Facebook: Kate Fuks, Instagram: @katefuks

Martin Synek