Reklama
 
Blog | Martin Synek

Filmový tip pro web Proti šedi: Deadpool

Kromě toho, že rok 2016 je plnej úmrtí význačných osobností, je to i sezona kvalitních filmů. Nebo mám asi šťastnou ruku na výběr. Tentokrát chci doporučit všem předčasným, současným i pozdním adolescentům snímek Deadpool od amerického režiséra Tima Millera. A hnedka ze začátku vás chci upozornit, že text může obsahovat spoilery.

Autoři oprášili nepopulárního a nepříliš starého super, ale ne hrdinu, který se začal poprvé v komiksech objevovat až v 90. letech. Deadpool, se svým představitelem Ryanem Reynoldsem, není jako Batman, on nemá prachy, kostým má jak nepovedenej Spider-Man a oplývá skutečnými superschopnostmi, které získá až při léčbě zhoubné rakoviny. Předtím se však živí jakožto nájemný žoldák, co zabíjí ještě větší parchanty než je on sám.

b4w8wlx

Film v někom může již od úvodních okamžiků evokovat jakousi parodii, obzvlášť, když se v titulkách objevují namísto skutečných jmen herců a štábu spíše jejich vtipnější pojmenování – produkce: kokoti. Já bych v tom viděl spíše recesi. Je očividné, že lidi už příliš netíhnou k fenomenálnímu, fešáckému Supermanovi, Spider-Manovi, který si střádá pavučiny někde na Empire State Building a nebo soucitnému Batmanovi, jenž ze sebe souká jedno moudro za druhým a přitom jezdí v Lamborghini. Deadpool jezdí taxíkem a nenosí u sebe peněženku. Za to má na zádech dvě katany a je to superhrdina, který vlastně není hrdina, pouze chce dosáhnout svého předchozího šťastného a zdravého života. A aby se dostal k cíli, musí povraždit půlku města. Je neuvěřitelně ukecaný, sprostý, perverzní, nechutný a zvrácený. A do toho se ještě úplně neví, jak to má s orientací. Deadpool, ejkejej Wade Wilson, přítelkyni má, kolém té se taky motá většina děje. Jenomže třeba taky rád cizím chlapům pokládá varlata na obličej a pořád má na homosexualitu všelijaké narážky.

Do toho se neustále vstupuje do děje, Deadpool často boří čtvrtou zeď a sám to ve filmu přiznává. Ten snímek je plnej absurdit, ale vám to vlastně ani vadit nebude, protože jdete do kina se odreagovat a ne se snažit být superhrdinou a představovat si, že až vyjdete ven, prolítne vám nad hlavou týpek v uplým koženým obleku s maskou a mečema na zádech, to by bylo vlastně dost fetišistický. Prostě a jednoduše, jestli máte rádi opravdu zvrácený humor, který je ale vlastně plný pravd současnosti, běžte do kina na Deadpool.

Martin Synek

Reklama